Sarıcapaşa, Talatpaşa Cad. No:134 Merkez/Edirne

Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı Hakkında Bilgiler

Bel ağrıları,bel fıtığı, kas-iskelet sistemi kaynaklı ağrılar ve tedavisi konusunda ön bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Bel fıtığından kaynaklanmayan bel ağrısı ve bel fıtığı olup da fıtığın mevcut durumu itibarıyla ameliyat (cerrahi müdahele) gerekmeyen bel fıtığı hastalarınının tedavisinde kullanılan ameliyatsız tedavi yöntemleri (cerrahi dışı tedavisi)’nden bahsedeceğiz. Bel fıtığı tedavisi sürecinde çok eski zamanlardan beri kullanılan çeşitli tıbbi ve alternatif tıp yöntemleri bulunmaktadır.İnternet mecrasında boyun-bel fıtığı ve fıtık tedavisi denilince müthiş bir bilgi kirliliğine rastlanmaktadır.Halk arasında kulaktan kulağa da bel fıtığı ile alakalı tıbbi ve tıbbi olmayan çeşitli tedavi şekillerinin fısıldandığı bilinmektedir. Birisi ” belim çok fena ağrıyor” dediğinde Bel Ağrısınedense toplumda genellikle ilk akla gelen şey; bel fıtığı. Hemen bel fıtığın mı var,ameliyat mı olacaksın veya bel fıtığı ameliyatı oldun da tekrarladı mı yoksa? şeklinde sorulur. Oysaki her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Bel ağrıları toplumlarda çok yaygındır. Baş ağrısından sonra en çok görülen ağrılar arasında yer alır.

Bel ağrısı yetişkin insanların yüzde 85’inde yaşamlarının bir döneminde görülür, en çok da 30 – 40 yaşlarında olan kişiler bel ağrısı çekmektedir.Bel ağrısı; Bel ağrısıbel fıtığının yanı sıra, karın iç organlarındaki rahatsızlıklar, jinekolojik sorunlar, bazı enfeksiyon hastalıkları, romatizmal hastalıklar gibi nedenlerin yanında omurganın bel bölgesindeki bazı sorunlardan da ortaya çıkabilir. Ayrıca her bel fıtığı ameliyatı gerektiren yani cerrahi müdahele gerektiren bir fıtık değildir. Bel ya da boyunda fıtıkları olduğu halde ağrısı olmayan bir çok hasta vardır. ”Doğru teşhis tedavinin yarısı demektir” dersek yanlış olmaz diye düşünüyoruz. Önemli olan; bel fıtığı tıbbi yöntemlerle saptanmış olan kişilerden gerçekten ameliyata ihtiyacı olanların olmayanlardan ayırt edilmesi ve buna göre bir tedavi sürecinin belirlenip uygulanmasıdır. Bel ağrısı şikayetiyle doktora başvuran hastaların çok farklı nedenleri olabilmektedir.

Her hasta da kendine hastır. 

Bel;Omurlar,normal disk,incelmiş disk,bozulmuş disk,Bel fıtığı ve ileri derecede bel fıtığı görülmektedir. Bel fıtığı hastası değildir,bir kısmı kas spazmı ile kasların gerilmesine bağlı, ters bir harekete bağlı ağrı olabilir, bir kısmı ise çok ciddi omurilik veya omurganın etrafında oluşan tümörlere bağlı olabilir ya da başka bir yerde yayılmış olan kanser hastalıklarına kadar uzanabilen çok daha ağır hastalık tabloları da görülebilmektedir. Kronik bel ağrılarının temelinde çoğu kez bedensel hareketsizliğin yanı sıra psiko-sosyal nedenler de bulunuyor. Bel fıtığı hastaları oranında son yıllarda daha hızla artan bir yükselme olduğu da biliniyor.

Bunun nedeni ise;ağırlaşan yaşam koşulları altında ezilen insanlar,ağır yük taşıma,bel bölgedeki adalelerin zayıflaması,iş yaşamında ofislerde bel adalelerinin fazla kullanılmaması, uzun süre oturulması, yol yürünmeyişi vb.dir. Bel ağrıları; sadece beyin cerrahisinin değil fizik tedavi, beraberinde psikoloji veya psikiyatri, nöroloji ve ortopedi bölümlerinin de içine girdiği bir sağlık problemi olabilir. Bazen bel fıtığı olan kişiler hemen ameliyat seçeneğiyle de karşılaşabiliyor. Bazı ayrıntılara dikkat edilmezse, en son düşünülmesi gereken ameliyat ilk planda düşünülebiliyor.

Bel Fıtığı Tedavisi

  1. Bel fıtığı hastasının mevcut durumunda cerrahi müdahele artık bir zorunluluk haline gelmemiş ise, ameliyatdan önce uygulanabilecek bir tedavi programı hastalığın iyileşmesinde oldukça başarı sağlıyor. Bel ağrısı şikayeti olan kişilerin aşağıdaki 4 konu hakkında bilgi sahibi olması kendisi için yararlı olur kanısındayız:
  2. Her bel ağrısı bel fıtığı değildir.Bel ağrıları fıtık dışında başka nedenlerden de kaynaklanabilir. Bel fıtığı teşhisi ve tedavisiBel fıtığı sandığınız ağrı başka bir hastalığın habercisi olabilir. Tıbbi yöntemlerle bel fıtığı teşhisi kesin olarak yapılmalıdır.
  3. Bel fıtıklarının hepsi ameliyatlık değildir. Genelde beli, bacağı ağrıyan kişilere halk arasında hemen bel fıtığı yakıştırması yapılıyor. Bel fıtığı olan hastaların yüzde 80-85’i ameliyat dışı (ameliyatsız) uygulanan yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Bel fıtığı ameliyatı olma oranı ise toplam bel fıtığı hastalarının sayısı göz önüne alındığında oldukça düşüktür (%15-20). Ancak bazı hastalar vardır ki, mutlaka ameliyat olmaları gerekir.
  4. Bel veya boyundaki her fıtık ağrı yapmaz, bel ya da boyunda fıtığı olduğu (bazen her ikisinde birlikte) halde ağrısı olmayan bir çok hasta vardır. Sadece MRI filmlerine bakarak ameliyat kararı verilmez.Bel-boyun ağrısının neden kaynaklandığının saptanması gerekir. Hastanın elle muayene ile tek tek ağrı yerinin bulunması tedavisinde önemlidir.
  5. Bel fıtığı hastalığı tek çeşit değildir ve hastalığın değişik safhalarında farklı tedavi metodlarını uygulamak gerekmektedir. Neticede basit bir tedavi ile iyileşmesi mümkün iken, bilinçsizce yapılan uygulamalar sonucu ameliyatlık hale gelmiş hastalara da rastlanmaktadır. Bel Ağrıları ve Bel Fıtığı Tedavisi için kullanılan Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri: Fizik Tedavi,İlaç Tedavisi, vb yöntemlerin dışında dünyada gelişmiş ülkelerde ve Kanada, ABD’nde uzun yıllardan beri kullanılan ancak Türkiye’de son yıllarda uygulanmaya başlanan yöntemler vardır.