Boyun probleminizin belirlenmesinde, doktorunuz sorgulama, fizik ve nörolojik muayene, radyografi ve diğer tanısal tetkiklerden faydalanır. Doktorunuzun sorularına vereceğiniz cevaplar problemin kaynağıyla ilgili önemli ipuçları verir. Şikayetleriniz doğrultusunda duruş, genel fizik durumunuz ve omurganıza bakarak inceler. Sinirsel fonksiyonlarınızı ve reflekslerinizi kontrol etmek gerekebilir. Bazen tanısal testler gerekir. Bu tetkiklerden en çok kullanılanı MRI tetkikidir. Doktor muayene bulguları ile teşhis koysa da kesin tanı için genellikle MR'a başvurur. Diğer tanı yöntemler nadiren istenir. MR (Emar) Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile grafik kullanılmadan çeşitli açılardan boynunuzun görüntüsü alınır.
MR görüntüleyicinin kalbinde, içine yatabileceğiniz kadar büyük bir mıknatıs bulunur. Görüntüleyici sizi zararsız bir manyetik alan ile sarmalar ve radyo sinyalleri vücudunuzdan güvenli ve ağrısız olarak geçer. Bilgisayarın yardımı ile MRI kaslar ve sinirler gibi yumuşak dokuları görüntüleyebilir. Sinir ileti ve elektromyografi (EMG) EMG testi sinirlerin nasıl ve ne hızla impulsları ilettiğini gösterir. Bunlar, doktorunuzun boynunuzda hangi sinirinizin zedelendiğini bulmasına yardımcı olur. Sinirdeki zedelenmenin görülmesi zaman aldığında bu testler zedelenmeden en az 3 hafta sonra yapılmalıdır. BT (Bilgisayarlı Tomografi) Bilgisayar tomografi (BT), radyografi ile bilgisayar teknolojisini birleştirerek boynun longitudinal (uzunlamasına) ve çapraz kesitlerini görüntüler. BT tarayıcı içine giren masa üzerine yatacaksınız.
Bu ağrısız tanısal test doktorunuzun kemikler kadar sinir ve damar gibi yumuşak dokuları görmesini sağlar. Myelogram Bazı durumlarda doktor şüphelenilen sinir problemini belirleyemediğinde myelogram önerebilir. Sinirler grafide görülemediğinden omuriliği ve servikal sinirleri görüntülemek için boya kullanılır. Grafi sinirler üzerine nerede baskı olduğunu gösterebilir.