Sarıcapaşa, Talatpaşa Cad. No:134 Merkez/Edirne

Boyunda Dar Kanal

Boyun omurgasında 7 adet omur bulunur. Bu omurun içinde omuriliğin geçtiği kanal vardır. Boyun omurgası boyun hareketlerini sağlayabilmek için esnek, aynı zamanda içinden geçen omuriliği ve sinir köklerini koruyabilmek için de kuvvetlidir. Buradaki sinirler, beyinden aldığı sinyalleri kollara, bacaklara ve gövdemize iletir. Bu yüzden korunması çok önemlidir.

Yapı olarak güçlü ve esnek olsa da birtakım nedenlerden dolayı boyun omurgasında bozulmalar meydana gelebilir. Bu bozulmalardan biri de boyunda kanal daralmasıdır. Omuriliğin geçtiği kemik kanalın daralmasına boyunda dar kanal denir. Genetik olarak kanal yapısının dar olması ve yaşlanmayla birlikte kireçlenme ve dokularda kalınlaşma gibi sorunların ortaya çıkması boyunda dar kanalın nedenleri arasındadır.

Boyunda Dar Kanal Hastalığının Belirtileri

Boyunda kanal daralmasının belirtileri boyun fıtığınınkine çok benzer. Kollarda ve ellerde güç kaybı, uyuşma ve karıncalanma, yürümede zorluk, kollarda ve bacaklarda kasılma ortak belirtilerdir. İleri seviyelerde, tıpkı boyun fıtığında olduğu gibi felç durumu söz konusu olabilir. Kanal darlığında ilave olarak denge kayıpları ve yürüme güçlüğünü de sayabiliriz.

Boyunda Dar Kanalın Tanısı

Kollarınızda ağrı ve güç kaybı gibi şikayetlere sahipseniz bir beyin, sinir ve omurilik cerrahisi uzmanına başvurmalısınız. Doktorunuz öncelikle sizden hikayenizi dinlemek isteyecektir. Şikayetlerinizi, şikayetlerinizin ne zaman başladığını, hangi durumlarda arttığını soracaktır. Hikayenizi dinledikten sonra fiziki muayenenizi yapacak, dengenizi kontrol edecek, yürüyüşünüze ve reflekslerinize bakacaktır. Dikkatli bir gözlem sonrasında fiziki muayene sonrasında teşhisiniz konulabilir. Ancak kesin tanı için röntgen, MR ve/veya bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulur.

Boyunda Dar Kanal Tedavisi

İleri seviyede olmayan kanal darlıklarında semptomları azaltmak için ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulanabilir ancak kesin tedavi cerrahidir. Dar kanal ileri seviyedeyse ve şikayetler hayat konforunu düşürüyorsa cerrahiye başvurulmalıdır. Ameliyat yöntemi mikrocerrahidir. Amaç, daralan kanalı normal çapına getirerek omurilik ve sinirlerin üzerindeki baskıyı sonlandırmaktır. Kanal darlığına sebep olan kemik, bağ, disk gibi yapılar gerekirse alınır. Darlık tek seviyeyse, kırık, bel kayması ve ameliyat geçmişi nedenler yoksa vida ve çubuk gibi malzemeleri kullanmaya gerek duyulmaz. kullanımı gerekmez.